Podílové fondy po raketovém startu klesly. Evropské akcie utíkají americkým

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v únoru, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Vydáno: 15. 3. 2023
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Raketový start, který jsme zažili na trzích na počátku letošního roku, se v únoru zadrhl. Ceny akcií i dluhopisů začaly opět pozvolna klesat. Hlavním důvodem jsou překvapivě vyšší inflační čísla v USA i Evropě. Investoři se začali znovu obávat, že centrální banky budou pokračovat ve svižném tempu zpřísňování měnových politik – a tedy dusit ekonomiku.

Na první pohled inflace jednoznačně klesá, ale pokud se zaměříme na takzvanou jádrovou inflaci, zjistíme, že stále ještě roste, a tedy že se drahota začíná přelévat více do služeb a produktů, což je mnohem nebezpečnější fenomén.

Výsledkem je, že investoři přestali věřit na brzký obrat v chování centrálních bank, a tedy v potenciálně nižší úrokové náklady. Očekávání restriktivnější měnové politiky negativně dopadlo nejen na ceny akcií, ale vyšší úroky způsobily korekci i na dluhopisových trzích.

Dlouhodobá, a navíc ještě zvýšená inflace dopadá na ekonomiky mnohem destruktivněji než krátkodobě vyšší úroky. Vyššími úroky se inflace rychle potlačí a firmy se mohou soustředit na svoji práci, a ne na boj s neustále rostoucími cenami, kdy lze jen těžko plánovat výdaje. O znehodnocení úspor ani nemluvě.

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

 

Akciové fondy

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice v únoru skončila v minusu 0,9 procenta. Za posledních 12 měsíců ztratili investoři v průměru tři procenta.

Speciálně zaměřené akciové fondy zaznamenaly v posledním měsíci pokles o 2,5 procenta, za poslední rok jsou v minusu 4,1 procenta. Důvodem horšího výkonu akciových fondů mimo hlavní trhy je pokračující korekce cen akcií v Indii a Číně. Na druhou stranu, například pražská burza se i v únoru posunula o slušných 6,3 procent výše a od začátku roku je hlavně díky akciím ČEZu o 17 procent v plusu.

Dluhopisové fondy

Vzhledem k vyšší flexibilitě americké centrální banky (Fed) se očekává, že základní sazba v USA půjde jistě nad pět procent, a proto trpí hlavně americké akcie. Na druhou stranu se nejen absolutně, ale i relativně letos daří evropským akciím, protože od Evropské centrální banky se neočekává tak tvrdá měnová politika a navíc evropské státy ve velkém kompenzují vysoké náklady.

Evropský akciový index EUStoxx500 je letos v plusu skoro 12 procent, kdežto americký index S&P500 vyrostl jen o asi tři procenta. Podobně odlišně se vyvíjely tyto dva trhy v únoru: evropské akcie skončily lehce v plusu, zatímco americké propadly o tři procenta.

Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů za měsíc klesla o 0,3 procenta. Také za posledních 12 měsíců jsou bohužel v mírném minusu 0,3 0,3 procenta. Korekce cen dluhopisů je nyní z velké míry kompenzována možností ukládat za sedm procent u České národní banky.

Lednová inflace v Česku byla v lednu meziročně 17,5 procenta a dosáhla pravděpodobně svého letošního maxima, v průběhu roku by měla klesat. Bohužel, rekordně vysoký deficit státního rozpočtu a nelichotivé chování jádrové inflace způsobily výprodej dluhopisů. Například 10letý český státní dluhopis měl na konci února výnos pět procent, což je o půl procenta výše než na počátku měsíce.

Za negativní výkonností kvalitních dluhopisových fondů stál únorový růst výnosů, respektive korekce cen dluhopisů.

Fondy rizikových dluhopisů snížily svoji hodnotu meziměsíčně o 0,4 procenta. Meziročně jsou níže o 1,5 procenta. Důvodem je opětovný nárůst rizikových prémií a souběžné zvýšení výnosů.

Smíšené fondy

Smíšené fondy skončily v únoru v minusu 1 %, meziročně ztrácejí 2,9 %. 

Zdroj: Penize.cz